luni, 9 mai 2011

Cauzele traficului de femei

1. Nivelul de trai. Cele mai multe dintre victime apartin unor familii in care unul dintre parinti, sau chiar ambii, sunt someri, confruntandu-se cu mari dificultati materiale, sau ele insele au o situatie familiala grea, fiind abandonate de soti si avand copii in intretinere.
 Marea majoritate a victimelor traficului provin din Moldova, care este recunoscuta pentru pungile de saracie comunitara. Din moment ce comunitatea nu ofera prea multe perspective (locuri de munca, locuinte), femeile merg sa castige bani pentru a-si putea satisface anumite nevoi. Variatia ratei saraciei este responsabila, intr-o oarecare masura, de migratia ilegala si de traficul de persoane. Persoanele sarace sunt cele mai vulnerabile. Desi din analizele intreprinse se observa ca fetele provin din familii unde nu exista probleme financiare atat de mari, saracia este inca considerata a fi una dintre cauzele traficului.


2. Somajul. o alta cauza importanta a traficului o reprezinta rata mare a somajului. Lipsa locurilor de munca si slaba lor calificare fac ca femeile sa cada in capcana traficantilor. Trebuie evidentiat aici si nivelul scazut al salariilor, care nu acopera minimul necesitatilor. in multe situatii, aceste persoane, daca isi gasesc un loc de munca, sunt angajate fara documente oficiale si sunt prost platite.

3. Educatia. Cele mai multe dintre fetele care sunt traficate nu si-au incheiat ciclul obligatoriu de educatie. Ele nu au o calificare adecvata, nu au experienta pe piata muncii si, astfel, sunt mai vulnerabile. Vulnerabilitatea este invers proportionala cu nivelul de educatie. Cele mai vulnerabile (circa 40%) sunt cele care nu au terminat liceul, avand varsta cuprinsa intre 15�20 de ani. in ultimii ani, varsta fetelor traficate a scazut chiar la 12, 13 ani. Educatia, ca rezultanta a nivelului pregatirii scolare si profesionale, dar si ca nivel al educatiei receptate si sedimentate in plan familial si social, este factorul de formare al responsabilitatii, inteleasa nu neaparat in sensul asumarii unei obligatii anume, sau ca adoptarea unei conduite conforme normelor sociale ale momentului, ci ca si capacitate de raportare lucida, realista, la complexul de circumstante ce se succed in viata personala si in care se include, decisiv, alternativele ocupationale. Lipsa de educatie le face pe victime sa poata sa se orienteze in tarile de destinatie numai spre munci care nu cer indemanare si pricepere foarte mare si, deci, sunt prost platite, sau spre locuri de munca temporare, desfasurate in conditii precare.

4. Mediul familial. Femeile provin, in general, din familii in care alcoolismul, conflictele si antecedentele penale sunt o constanta, ca si lipsa afectiunii parentale. De aceasta situatie familiala profita multi dintre traficanti, care mimeaza fata de victime interese de natura afectiva, in momentul racolarii. Multe dintre victime incearca sa scape dintr-un mediu familial dominat de violenta sau un mediu familial prea constrangator.

5. Existenta unui model de succes. Una dintre cauzele cele mai importante o reprezinta modelul de reusita in viata pe care victimele il au. Din analiza cercetarilor intreprinse in domeniul traficului de femei a reiesit ca principala cauza a migratiei o reprezinta nu lipsa mijloacelor de trai, ci perceptia indivizilor vizavi de posibilitatile lor de autorealizare in Romania. Un mediu in care oportunitatile oferite generatiei tinere sunt extrem de reduse, iar sansele de angajare sunt mici, ii face pe cei mai multi sa considere ca nu se pot realiza decat in strainatate. Multe dintre tinere au fost expuse la povesti despre migratia de succes, ceea ce le creste gradul de vulnerabilitate.

Sursa: TRAFICUL DE FEMEI - O Problema a societatii moderne, Claudia Petrescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu